Ekolojik Kumaşlar Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Son yıllarda sıklıkla karşımıza çıkan sürdürülebilir moda anlayışı, ekolojik bütünlük ve toplumsal adaleti odak noktası olarak gören bir yaklaşımdır. Amacı ise çevreye verilen tahribatı azaltmaktır. Modada kaliteli, uzun süre kullanılabilen ve sağlam ürünlerin üretilmesinin temeli ekolojik kumaşlara dayanıyor. Ekolojik kumaşlar, doğa dostu yöntemlerle tamamen organik olarak üretilen kumaşlardır. Doğal kumaş hammaddeleri doğadan elde edilir. Hammaddeler kumaş olarak uygun hale gelebilmesi için bir dizi işlemden geçer. Doğal Liflerden üretilen organik kumaş çeşitleri; nefes alabilir, yumuşak dokudadır. Doğal kumaş insan sağlığı açısından en doğru kumaş seçimidir. Doğal kumaşlar moda ve ev tekstili başta olmak üzere birçok sektörde kullanılır.

Doğal Kumaş Çeşitleri Nelerdir?

Doğadan elde edilen doğal kumaşlar çeşitliliği ile birçok alanda kullanılabilir.

  • Pamuk Kumaş; hammaddesi pamuk bitkisinin tohumudur. Doğal Kumaş çeşitleri arasında oldukça güvenilirdir. Pamuklu kumaşlar; yumuşak ve cilt dostu olmaları sebebi ile özellikle bebek elbiseleri ve yatak nevresim takımlarının üretiminde tercih edilir. Pamuklu kumaşlar her iklime uyum sağlayabilir.
  • Keten Kumaş; doğal kumaşlar içinde en popüler olan ham kumaş ketendir. Moda sektöründe ve ev tekstili için yaygın olarak kullanılır. Doğal bir lif olan keten, alerjilere karşı dirençli olduğu için tahriş, alerjik reaksiyon gibi sorunlara sebep olmaz.
  • İpek Kumaş; en güçlü doğal kumaşlardan biri olarak kabul edilir. Parlak ve yumuşak dokusu ile oldukça popüler olan ipek kumaş, her türlü hava koşulunda kullanıcıya konfor sağlar.
  • Yün Kumaş; güçlü ve dayanıklı olduğu kadar yumuşak bir yapıya sahiptir. Sıcaklığı koruma yönünden oldukça etkili bir kumaştır. Terletmeyen, emici özelliği olan bir kumaştır. Yünlü kumaş, sıcak tutma özelliği başta olmak üzere, kırışma, aşınma ve yıpranmaya karşı dayanıklı bir kumaş çeşididir. Battaniyelerde ve halılarda kullanımı yaygındır.
  • Deri Kumaş; hem sıcak hem de soğuk havaların kumaşıdır. Ortamın sıcaklığından etkilenmeyen deri kumaşlar, hoş ve rahat bir kullanım sunar. Deri kumaş; yumuşak, elastik ve sağlam yapıda bir kumaştır.
  • Kaşmir Kumaş; hammaddesi kaşmir keçisinin tüylü astarındaki saç lifleridir. Keçilerden elde edilen kaşmir yün; yumuşaklığı, parıltısı ve nadir olması ile genellikle özel ya da lüks kıyafetlerin yapımında tercih edilir.
  • Rami kumaş; rami bitkisinden üretilen en kuvvetli doğal elyaftır. Nem tutabilen rami kumaşlar, hava geçirgenliği gibi kullanıcı dostu doğal kumaş türüdür. Bu kumaş özellikle yaz sıcaklarında tercih edilir.
  • Kenevir Kumaş; ayakkabı sektörü başta olmak üzere giyim eşyası, aksesuar ve ev tekstili gibi ürünlerin yapımında kullanılır. Kenevir kumaş; sıcak tutması, yumuşaklığı ve dayanıklı yapısı ile ünlüdür.