Kıyafet Seçerken Hangi Kumaşları Tercih Etmeliyiz?

Kıyafet seçimlerimizde, giysilerimizin üzerimizde nasıl durduğu kadar hangi materyallerden yapıldığı da oldukça önemlidir. Giysilerin kalitesini göstermesi için kullanılan kumaşın kalitesi dikkat edilmesi gereken unsurların başında gelir. Doğal kumaş çeşitleri insan sağlığını koruyacak şekilde doğal liflerden üretilen kumaşlardır. Nefes aldıran yapıları ile hem giysilerde hem de ev tekstilinde güvenli kullanım sunarlar.

Kumaş Çeşitleri Nelerdir?

Doğal kumaşlar; doğal materyallerden dokunan kumaşlardır. Pamuk, ipek, keten ve yün gibi doğal kumaşlar, mevsim ihtiyaçlarına ve kişilerin beklentilerine göre giysilerde güvenle kullanılır.

Pamuk Kumaş

Pamuk kumaş en yaygın kullanılan kumaş çeşididir. Pamuk kozasından elde edilen bu kumaş çeşidi, vegan bir üründür. Bitkisel kökenli doğal bir elyaf olan pamuklu kumaş, özellikle yaz aylarının en çok tercih edilen giysi kumaşlarındandır. Bu kumaş, terin buharlaşarak havaya karışmasını sağlar. İç çamaşırı, tişört gibi çok sık kullanılan giyim ürünlerini pamuklu kumaşlar içinden seçmenizi tavsiye ederiz.

İpek Kumaş

İpek kumaşın üretimi oldukça zahmetli ve maliyetlidir. İpek böceklerinin kozalarından elde edilen bu değerli kumaş, özellikle nem çekmesi ve terletmemesi sebebiyle çok fazla tercih edilir. Hassas yapıya sahip olan bu kumaş, su lekesini bile hemen belli edebilir. Hassas kullanılması gereken bu kumaş; elde, soğuk suyla yıkanmalıdır.

Keten Kumaş

Bir bitkinin liflerinden elde edilen keten kumaş, genellikle dokunması zor olduğu için daha az tercih edilir. Kırışmaya müsait olan bu narin doğal kumaş çeşidi yüksek ısıda ütülenebilir. Serin tutma özelliği ile yaz mevsimi için oldukça ideal bir kumaş çeşididir. Gömleklerde ve yazlık elbiselerde hem şıklığı hem de konforu ile büyük ilgi görür.

Yün Kumaş

Koyun yününden elde edilen hayvansal bir kumaş çeşididir. Kumaşın inceliği ve yapısı elde edildiği koyunun yününe göre değişiklik gösterir. Nem çekme özelliği yüksek olan bu kumaş, vücut ısısını içerde tuttuğu için kış mevsiminde ideal bir kullanım sunar. Çok yüksek ısılarda yıkanırsa, kumaşta çekme ve keçeleşme yaşanabilir. Özellikle kışlık kazaklarda ve kabanlarda tercih edilir.

Sentetik Kumaş

Karışımlı olan sentetik kumaş; polyester, naylon, likra, akrilik, gibi ürünlerin bir araya gelmesi ile oluşan liflerden elde edilir. Akrilik, polyesterden üretilen bir üründür. Bakımı oldukça kolay olan bu ürünler, çamaşır makinesinde rahatlıkla yıkanabilir. Trikotajda akrilik sıkça kullanılır. Polyester, naylon, likra ısıya duyarlı ürünlerdir. Ilık suda yıkanmaları ve düşük ısı ile ütülenmeleri gerekir. Kolay kırışmayan kumaşların renkleri de dayanıklıdır. Genellikle esnek giysiler de bu kumaşlar tercih edilir.

Suni Kumaşlar

Yapay yollarla elde edilen kumaş çeşidi olan suni kumaş; viskoz, rayon ve asetat olarak sıralanabilir. Suni kumaşlar, doğal kumaşların özelliklerine benzer bir yapıya sahiptir. Dış giyimde sık kullanılan bu kumaşlar, şık ve estetik bir görünüm sunar.