Havlu kumaşlar, yumuşak dokusu ile bilinen, kabarık ve pofuduk bir görünüme sahiptir. %100 pamuktan üretilmekte olup doğal içeriği ile son derece sağlıklıdır. Özellikle cilt ile sürekli temas halinde bulunulan havlu ve bornozlarda kullanıldığında ciltte herhangi bir tahriş oluşturmaz. Bu özelliği ile bebek ürünlerinde kullanıma uygundur. Genellikle desensiz ve düz renk olarak üretilmekte olup oldukça çeşitli renkleri ile her zevke hitap etmektedir. Çabuk kuruma ve yüksek emicilik özelliği sayesinde su ile temasın yüksek olduğu alanlarda kullanılmasıyla öne çıkıyor olsa da birçok farklı alanda havlu kumaşlarla karşılaşmak mümkün.
Pamuk ipliğinden dokunan, bir atkı ve iki çözgü ipliği kullanılarak üretilen yumuşak dokulu kumaşlar, havlu kumaş olarak adlandırılır. Üretim aşamasında ilk çözgü ipliği büyük bir gerilim ile düz olarak dokunurken ilmek adı verilen ikinci çözgü ipliği, yumuşak bir gerilimle dokunur. Bu sayede ikinci çözgü ipliği ile havlunun yumuşak ve kabarık görünümü elde edilir. Zemin üzerine farklı bir görünüm elde edilmek amacıyla yerleştirilen püskül formunda bu iplikler, ‘hav’ olarak adlandırılmaktadır. İlmek formunda havlarla kaplı bu kumaşlar, günlük hayatın vazgeçilmez tekstil ürünlerinden biri olmaktadır. Farklı en ve boylarda üretilebilen havlular, tek tarafı ya da her iki tarafı havlu şekilde üretilebilmektedir.
Gerek dokusu gerekse görünüm olarak diğer kumaş türlerinden rahatlıkla ayrılan havlu kumaşlar, sahip oldukları özellikleri ile hem estetik hem de işlevsel bir kullanıma sahiptir. Detaylı şekilde incelendiğinde havlu kumaş özellikleri arasında;
Havlu kumaş denildiğinde akla ilk olarak banyolar geliyor olsa da aslında bu kumaşlar birçok ev tekstil ürününde kullanıma uygundur. Su emici yapısı ve kolay kuruma özelliği ile genellikle su ile yakın temasın olduğu banyo ve mutfaklarda kullanılmasının yanı sıra yumuşak yapısı ile ev tekstil ürünlerinde karşımıza çıkar. Peki havlu kumaştan neler yapılır? ya da havlu kumaş kullanım alanları nelerdir?;
Sağlıklı bir kumaş türü olması sayesinde birçok bebek ürünlerinde kullanıma uygun olan bu kumaş türü aynı zamanda havlu kumaş terletir mi? sorusunu da beraberinde getiriyor. Elbette ısıyı tutan yapısı ile battaniye olarak kullanıldığında sıcak tutmaktadır. Bunun dışında giyim sektöründe öne çıkan bir kumaş olmaması sebebiyle terleten bir yapısı olduğu söylenemez.
Havlu kumaşlar, ağırlıklarına, boyutlarına, üretim şekillerine, yüzeylerinde bulunan hav miktarına ve kullanım alanlarına göre sınıflandırılmaktadır. Her bir havlu kumaş çeşidi farklı özelliklere sahip olmakla birlikte kullanım alanında farklılık gösterir. Bu sebeple ihtiyaca en uygun havlu kumaş seçimi yaparken havlu kumaş çeşitleri göz önünde bulundurulmalıdır. Örneğin bornozluk havlu kumaş, duş sonrası kullanılan bir kumaş çeşidi olup bunun dışında el havlusu olarak kullanılabilecek havlu kumaş seçenekleri de mevcuttur. Banyo, mutfak ya da evinizde hangi alanda hangi amaçla kullanacağınızı göz önünde bulundurarak en doğru kumaş seçimini yapabilirsiniz. Banyo ve mutfaklarda emiciliği yüksek, dolgulu ve çabuk kuruyan havlu kumaş tercihi öne çıkarken ev tekstil ürünü olarak tercih edilecek dekoratif kumaşlarda böyle bir özellik aranmaz. Üretim şekline ve dokusuna göre uygun bir kumaş çeşidine karar vererek metrelik havlu kumaş ya da toptan havlu kumaş siparişi oluşturabilirsiniz. Metrelik havlu kumaş fiyatları ve detaylı bilgi için firmamız ile iletişime geçebilirsiniz.