İki İplik Kumaş

İki İplik Kumaş

İki iplik kumaşlar, kullanımı oldukça rahat olan ve dayanıklı yapısıyla öne çıkan, piyasada iki iplik örgü kumaş adıyla da bilinmektedir. Bu tekstil ürünü genellikle giyim alanında kullanılmakta olup birçok çeşidi ile giyim alanında farklı ihtiyaçlara cevap verir. Kendine has özellikleri bulunan 2 iplik kumaş temel prensibi, farklı numaralara ait iki ipliğin aynı iğneye verilmesidir. Zemin ipliği ve astar ipliği olarak adlandırılan bu ipliklerin beraber kullanılması ile son derece dayanıklı ve kullanışlı bir kumaş elde edilmektedir.

İki İplik Kumaş

İki İplik Kumaş Nedir?

İki iplik kumaşlar, adından da anlaşılacağı üzere farklı numaralara ait iki farklı ipten elde edilir. Astar örgülü olarak da bilinmekte olup tek plakalı yuvarlak örme makinelerinde üretilir. Sahip olduğu yapıya, iğne ve kilit şeklinde üst üste dizilerek ulaşır. Kullanılan iki farklı numaradaki ipliklerden biri zemin ipliği, diğeri ise astar ipliğidir. Zemin ipliği astar ipliğine göre daha ince yapıda iken astar ipliği, şardonlanmaya elverişli daha kalın ve hacimli yapıdadır. Şardonlu veya şardonsuz olarak üretilebilen 2 iplik kumaş kaliteli mi? sorusunda cevap, kullanılan ipliklere göre değişiklik gösterir.

İki İplik Kumaş Özellikleri

Her kumaş türünde olduğu gibi iki iplik kumaşlarda sahip olduğu üretim şekline bağlı olarak kendine has özellikler barındırır. Elde edilen giyim ürünleri, kullanılacak mevsim ve kumaş yapısı üzerinde belirleyici olan iki iplik kumaş özellikleri arasında;

  • Kalın bir kumaş olup yaz aylarının aksine genellikle kış ya da mevsim geçişlerinde ön plana çıkar.
  • Likra yani elastan ile örüldüğünde esneklik özelliği artar.
  • Ön ve arka yüzü birbirinden farklı bir görünüme sahiptir. Ön yüzü inceyken arka yüzü atlamalı yapıdadır.
  • Pamuk ipliklerinin kullanıldığı iki iplik kumaşlar bebek kıyafetleri için uygun yapıdadır.
  • Kolay kırışmayan bir yapıya sahiptir.
  • Leke tutabilen bir kumaş olması sebebiyle kullanımında dikkat edilmesi gerekir.
  • Konforlu yapısı sayesinde genellikle sweat ve eşofman gibi hareket kabiliyetini artıracak giyim ürünlerinde kullanılır.

İki İplik Kumaş Kullanım Alanları

Yapısı gereği kalın olmakla birlikte iki iplik kumaş yazın giyilir mi? ya da iki iplik kumaş yazlık mı kışlık mı? soruları ile sıklıkla karşılaşılmaktadır. Bu kalın kumaşlar genellikle kış ve mevsim geçişi olan dönemlerde giyilecek konforlu kıyafetlerin üretimde tercih edilir. İki iplik kumaş kullanım alanları arasında;

  • Kapüşonlu sweatler ve ceketler,
  • Yelek, hırkalar ve montlar,
  • Ferace ve tesettür giyim,
  • Şort ve tişörtler,
  • Çeşitli spor kıyafetleri,
  • Şapka imalatında iç astarlarda,
  • Alt eşofmanlar,
  • Peluş oyuncaklar,
  • Esneme ihtiyacı duyulan tüm kıyafet modellerinde iki iplik kumaşlardan yararlanılmaktadır.

İki İplik Kumaş Çeşitleri

Kullanılan iplik türleri ve üretim şekilleri, farklı özelliklere sahip iki iplik kumaş çeşitleri elde edilmesini sağlamıştır. Bu kumaş çeşitlerini iki iplik şardonlu kumaş ve likralı iki iplik kumaş olarak ayırabiliriz. Her biri farklı özelliklere sahip bu kumaşlar, genel olarak iki iplik olarak adlandırılır. Peki iki iplik şardonlu kumaş nedir? Kompozit bir tür olan bu kumaşlar, iğne ve kilit şeklinde elde edilir. Astar ipliğinin tiftiklenmesi ile diğer kumaşlardan ayrılır. Tiftikli bu yapı ile havlu görünümü elde edilir. İki iplik likralı kumaş ise adından anlaşılacağı üzere likralı yani esnek yapıdadır. Günlük giyim ve ev tekstilinde ön plana çıkan bu kumaşlar, oldukça rahat bir kullanım imkanı sunar. Eşofman üretiminde kullanılması, iki iplik eşofman kumaş diz izi yapar mı? sorusunu da beraberinde getirmiştir. Diz izi yapıp yapmaması, kumaş kalitesi ilgili olup genellikle kalın ve dayanıklı yapıda olması, böyle bir sorunla karşılaşma ihtimalini azaltmaktadır.

İki İplik Örgülerin Üretimi

Dayanıklı yapıları, zengin çeşitliliği ve geniş kullanım alanları ile iki iplik penye kumaş ve iki iplik örgü çeşitleri, günlük hayatın hemen hemen her alanında karşımıza çıkar. Bu kumaşlar, tek plakalı yuvarlak örme makinelerinde yapılan bir iğneye iki iplik geçirme işlemi sonucu elde edilir. Farklı özellik ve numaralarda ipliklerin kullanımı ile elde edilen iki iplik kumaşlar, ön ve arka yüzü farklı görünümdedir. İki iplik örgülerin üretimi sürecinde önce makine hazırlanır. Örgü kumaş üretiminde en az 4 sistem mevcuttur. Bağlantı yerlerinin ve atlama sayılarının değiştirilmesi ile farklı özelliklerde kumaşlar elde edilir. Makine ayarları yapıldıktan sonra numuneler üretilir ve kontroller yapılarak üretim süreci sonunda yüksek kalitede kumaşlar elde edilir. İki iplik kumaş fiyatları ve kumaş çeşitleri hakkında detaylı bilgi için firmamız ile iletişime geçebilirsiniz.

Daha Fazla Bilgi
ideal kilo hesaplama
Takip Edin